Featured

12/recent

CIŻ Cafe | Wrocław

Jedną z najczęściej zamawianych kaw w lokalach w Polsce jest z pewnością americano. Trochę jest jej więcej niż espresso, nie ma tych wszystkich niepotrzebnych słodkich dodatków co innego rodzaju kawy. Dobrze przyrządzone, z dobrej jakości ziaren gwarantuje aromat i smak, po który chętnie sięgamy niezależnie od pory dnia i roku. Co jednak, kiedy znudziło nam się americano? 



Otóż jest alternatywa, od pewnego czasu nawet bardzo modna i można się z nią spotkać w coraz większej liczbie kawiarni także na Dolnym Śląsku. To kawa drip. Czyli właściwie jaka? Taka, którą parzymy z użyciem drippera. Najogólniej rzecz ujmując jest to lejek, do którego wkładamy filtr. Sypiemy kawę (świeżo zmieloną!) i powoli parzymy. Wodę wlewa się kilka razy, bardzo powoli, wąskim strumieniem. Ważne, by wodę dolewać kolistymi ruchami i by naczynie na kawę było ogrzane, inaczej kawa za szybko nam ostygnie.

video

Tak zaparzoną kawę możemy zamówić na przykład w CIŻ Cafe – niewielkiej wrocławskiej kawiarni zlokalizowanej przy ul. Pawła Włodkowica 7, oferującej koszerną żywność. W CIŻ Cafe poza dripem znajdziemy także tradycyjne americano i espresso, jest też latte i cappuccino. Spośród ciekawszych latte polecamy m.in. Jewish Princess lub Madame Rothschild, które podawane są różnymi syropami oraz dodatkiem drobno pokruszonej czekolady.



Absolutnie fenomenalne są wypieki. Próbowaliśmy brownie, które zachwyca połączeniem delikatnej struktury ciasta z mocnym smakiem czekolady. Są też niewielkie podawane do kawy ciasteczka i sezonowe wypieki, teraz na przykład smakowicie wyglądające pierniczki.



Dobrze wiedzieć, że pomiędzy synagogą "Pod Białym Bocianem" a CIŻ Cafe znajduje się jedyna kuchnia we Wrocławiu, gdzie mogą być przygotowywane koszerne wypieki. Wprowadzenie każdego nowego produktu łączy się ze skomplikowaną procedurą koszerności i wymaga nadzoru wrocławskiego rabina. Kuchnia koszerna w Polsce nie jest zbyt popularna i z tego powodu zasadniczo niedostępne są koszerne ulepszacze i zamienniki naturalnych składników, stąd tworzenie koszernych potraw wymaga u nas naturalnych składników, co powinno ucieszyć przede wszystkim tych, którzy chcą zdrowo jeść.



O niepowtarzalnym smaku wyrobów z CIŻ Cafe – i tych na słodko, i tych na słono - mogliśmy się już zresztą przekonać podczas letniego jarmarku odbywającego się na placu przed synagogą. Spacerując Dzielnicą Czterech Świątyń zajrzyjcie do CIŻ Cafe – na kawę, ciasto i nieco wiadomości na temat żydowskiej kultury, bo to jednocześnie Centrum Informacji Żydowskiej, skąd i nazwa kawiarni. Zachęcamy!


Wrocław: Pawła Włodkowica 7, od niedzieli do czwartku od 10 do 21, w piątki od 10 do zachodu słońca
Skomentuj niżej lub polub na Smaki Dolnego Śląska

P.S. Warto też wspomnieć, że to właśnie dziś - w dniu publikacji tego posta - CIŻ Cafe obchodzi swoje urodziny. Kawiarnię otwarto we wtorek, 17 grudnia 2014 roku.

Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.