Dla zdrowia i smaku | Izerski Pszczelnik | Łomnica

Jarmarki w Łomnicy odwiedzamy już od kilku dobrych lat. To świetne miejsce, aby odpocząć, a także znaleźć ciekawe regionalne produkty czy spróbować dobrego domowego ciasta.


Tym razem trafiliśmy na Święto Lnu. Len na Dolnym Śląsku pojawił się pod koniec XVI wieku, gdy do Jawora powrócił z Holandii szewc Joachim Girnth i przywiózł ze sobą wiedzę o produkcji lnianych płócien. Do Kotliny Jeleniogórskiej nowa technologia trafiła dopiero w kolejnym wieku, a następne lata to duży rozwój przemysłu lniarskiego. W II połowie XVIII wieku 75% wyrobów wytwarzanych w Jeleniej Górze wysyłano w świat.


Tkaniny lniane ostatnio zyskują na popularności, szczególnie podczas letnich upałów - są przewiewne i nie wywołują podrażnień skóry. Instytut Włókien Naturalnych w Poznaniu stwierdził, że "sen jest głębszy, a organizm znacznie szybciej się regeneruje i wypoczywa w pościeli lnianej". Pałac Łomnica już kilka lat temu w jednym z historycznych spichlerzy stworzył Sklep Lniarski, gdzie na dwóch piętrach można znaleźć konfekcję stołową, pościel i ubrania. Te ostatnie można było zobaczyć na zorganizowanych podczas Święta Lnu pokazach mody.


Jednak Święto Lnu to nie tylko stoiska z ubraniami. Jak zawsze w Łomnicy było też całkiem sporo rzeczy do smakowania. Dotarliśmy tam po kilkugodzinnej wycieczce przez Rudawy Janowickie, stąd też pierwszą rzeczą, na jaką zwróciliśmy uwagę, była... lemoniada bzowa. I w taki sposób trafiliśmy na stoisko Izerskiego Pszczelnika.






Pasieka "Izerski Pszczelnik" położona jest wśród łąk, lasów i pól przepięknego pogórza izerskiego niedaleko miejscowości Leśna w powiecie lubańskim. Nie koncentruje się jednak tylko na produkcji wyrobów pszczelich. Nam najbardziej przypadły do gustu powidła z truskawek i płatków róży, w których oczywiście nie mogło zabraknąć odrobiny miodu, w tym wypadku lipowego. Powidła są gęste i smaczne, a zapach płatków róży jest bardzo dobrze wyczuwalny. Idealnie pasują do białego sera, który również mogliśmy kupić w Łomnicy, ale o serach łomnickich innym razem.


Drugim naszym nabytkiem w "Izerskim Pszczelniku" były syropy. W Łomnicy byliśmy tuż przed ostatnią falą upałów, stąd już zdążyliśmy sprawdzić, że idealnie nadają na orzeźwiające lemoniady. Bardzo ciekawy smak ma syrop mniszkowo-miodowy, w którym można wyczuć posmak cytrusów. Mniszek podnosi odporność i łagodzi przeziębienia, ma dużo witamin A, C i z grupy B oraz magnez, żelazo, potas i krzem. Mniszek działa też bardzo dobrze na wątrobę, wzmacnia apetyt, zmniejsza przekrwienie w jamie brzusznej i osłabia stany skurczowe w przewodach żółciowych i w pęcherzyku żółciowym.



Właściciele "Izerskiego Pszczelnika" polecali też syrop z owoców czarnego bzu, do którego użyte zostały owoce z dzikich stanowisk. To również idealne narzędzie do walki i profilaktyki przeziębień i chorób związanych ze spadkiem odporności. Takie zastosowanie bzu jest znane od dawna, jeszcze pod koniec ubiegłego stulecia praktycznie w każdym domu stosowano sok z czarnego bzu jako preparat wspomagający czy wręcz jako podstawowy lek w walce z przeziębieniami i kaszlem oraz różnego rodzaju nieżytami i stanami zapalnymi dróg oddechowych. Owoce czarnego bzu mają działanie przeczyszczające, działają napotnie, moczopędnie, przeciwgorączkowo, przeciwbólowo, odtruwająco, hipolipemicznie, przeciwwirusowo i immunostymulująco.

Pasieka Izerski Pszczelnik
Gospodarstwo pasieczne i owocowe - miód i produkty pszczele, przetwórstwo owocowe. 
Leśna: Smolnik 54
m.me/Pasieka.Izerski.Pszczelnik