Właśnie turystyka kulinarna – zdaniem specjalistów – to coraz popularniejszy trend w polskiej i światowej turystyce. Jeżeli opowieści o kuchni połączyć z historią, powstaje niezwykle atrakcyjna oferta. Tak też powstał pomysł Joanny Lamparskiej i Zamku Czocha na Twierdzę Smaków – Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej.
Trzy dni degustacji zapomnianych dań, słodko-kwaśnych warsztatów i smakowitych wykładów. Zapraszamy na I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej "Twierdza smaków". To pierwszy w historii Dolnego Śląska festiwal, podczas którego znawcy historycznych potraw i smaków zbiorą się w jednym miejscu, żeby odtwarzać i serwować tajemnicze, i często ekstrawaganckie, dania z przeszłości.
W programie znajdziecie między innymi (szczegółowy program na końcu artykułu):
- wyjątkowe historyczne menu w zamku Czocha. Zamkowa kuchnia odtworzy m.in. ulubiony tort królowej Marii Antoniny według oryginalnej receptury, lody księcia Pücklera, słynnego awanturnika, kochanka i architekta krajobrazu – przebój dawnych kawiarni oraz antyczne mleko krojone, które jadane było w czasach rzymskich;
- warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci Julki Cymbaluk, zwyciężczyni drugiej edycji MasterChef Junior
- osiemnastowieczna rekonstrukcja strusiego jaja Benedykta Beniowskiego. Melchior Wańkowicz skutecznie nabrał na tę dziwaczną potrawę swoich gości
- kurczak we flaszy, czyli jedno z najdziwniejszych dań średniowiecza;
- warsztaty rzeźbienia form piernikarskich, ozdób z cukru lukru, wspólne pieczenie pierników;
- kodeks dyplomatyczny dla początkujących – czyli warsztaty Joanny Mireckiej o eleganckim zachowaniu przy stole, trudnych potrawach, sztućcach oraz o tym, do czego przydają się koce;
- kuchnia rycerska ze kutasami, czyli średniowiecznymi hot-dogami, abulasta – jajecznicą na jabłkach, kiszone śledzie i pączki z szałwią;
- rosyjska kuchnia polowa Wielkiej Wojny 1914-1918 z nalewkami i samowarami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną;
- Sarmaci prezentują: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
Będzie również konkurs na dolnośląskie ciasto historyczne – do wygrania 1000 złotych i miejsce w zamkowej karcie dań. Odtwarzanie dawnych potraw nie jest łatwe, ale przez to fascynujące, a Zamek Czocha to jeden z najpiękniejszych zamków w Polsce. Zapraszamy!
1 maja 2018
DZIEDZINIEC GŁÓWNYPIERNIKARNIA ŚLĄSKA - „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników - najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!
PIEKARNIA ZAMKOWA – wypiek podpłomyków dla najmłodszych
ROSYJSKA KUCHNIA POLOWA - Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.
RESTAURACJA ZAMKOWA
8.00 - 22.00
Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau.
KAWIARNIA ZAMKOWA NA DZIEDZIŃCU
12.00 - 24.00
Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem
FOSA ZAMKOWA
Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej
10.00 - 18.00
Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy:
- 11.00 POKAZ SPECJALNY! Nabijanie kurczaka do flaszy – pokaz przygotowania staropolskiej potrawy o dość kontrowersyjnym smaku
- 13.00 POKAZ SPECJALNY! Rozbicie kurczaka we flaszy, degustacja
- 15.00 POKAZ SPECJALNY LEONARDA MARYNOWSKIEGO: Jajko Beniowskiego, czyli jak oszukać zmysły i z wielu jaj kurzych zrobić jedno strusie. Stara receptura z XVIII wieku!
10.00 - 18.00
Agencja Eventów Historycznych "Sarmata" prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich
10.00 - 18.00
Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej
WERANDA RYCERSKA
Akademia Dobrej Formy Piernikarskiej - jedyne w Polsce warsztaty nauki tworzenia drewnianych form piernikarskich. Godziny warsztatów: 10:00, 12:30, 15:00. Liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy a.sliwinska1@amwhotele.pl
SALA KOMINKOWA
11.00 - Michał Śmielak "Z Zagłobą przy stole" – o kuchni szlacheckiej, trunkach i toastach. Kompendium wiedzy, dla tych, którzy chcą zaimponować podczas domówki i nie tylko.
12.00 - Gościwit Malinowski "Kuchnia antycznego Rzymu" – jaka była kuchnia bez ziemniaków, pomidorów, papryki, kukurydzy i dyni, jak smakowały desery bez czekolady? Przez cały festiwal w restauracji zamkowej do spróbowania antyczne mleko krojone.
13.00 - Krzysztof Borda "Jak to armia maszeruje na brzuchu, czyli krótka historia kuchni polowej" – wiele wynalazków i udogodnień, stosowanych w życiu codziennym miało swoją genezę na polach bitewnych. Armie zawsze poszukiwały skutecznych środków konserwacji czy szybkiego przyrządzania żywności, stąd też np. żywność w puszkach, herbata w torebkach czy kuchenka mikrofalowa.
14.00 - Joanna Lamparska "Kochanek, awanturnik i lody" – przygody księcia Pücklera-Muskau, którego nazwiskiem zostały nazwane najsłynniejsze lody w naszej części Europy. Przez cały festiwal w restauracji i kawiarni zamkowej do spróbowania słynne lody księcia Pücklera.
15.00 - Aleksandra Zaprutko-Janicka "Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski"
16.00 - Joanna Mirecka "O obyczajności przy stole, a także o tym do czego przydaje się koc na eleganckim przyjęciu" – protokół dyplomatyczny w codziennym życiu. Przydatne warsztaty rozpoznawania sztućców, scenariusze eleganckich przyjęć sztuka sadzania gości przy stole, kłopotliwe potrawy i eleganckie toasty.
2 maja 2018
DZIEDZINIEC GŁÓWNYPIERNIKARNIA ŚLĄSKA - „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników - najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!
PIEKARNIA ZAMKOWA – wypiek podpłomyków dla najmłodszych
ROSYJSKA KUCHNIA POLOWA - Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.
WARSZTATY WYTWARZANIA OZDÓB Z MASY CUKROWEJ TRADYCJNYMI METODAMI – atrakcja dla dzieci, ale nie tylko! Dorota Boczyj uczy jak zrobić z lukru samochodziki, róże i pingwinki!
RESTAURACJA ZAMKOWA
8.00 - 22.00
Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau.
KAWIARNIA ZAMKOWA NA DZIEDZIŃCU
12.00 - 24.00
Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem
FOSA ZAMKOWA
Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej
10.00 - 18.00
Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy:
- 11.00 POKAZ SPECJALNY! Nabijanie kurczaka do flaszy – pokaz przygotowania staropolskiej potrawy o dość kontrowersyjnym smaku
- 13.00 POKAZ SPECJALNY! Rozbicie kurczaka we flaszy, degustacja
- 15.00 POKAZ SPECJALNY LEONARDA MARYNOWSKIEGO: Jajko Beniowskiego, czyli jak oszukać zmysły i z wielu jaj kurzych zrobić jedno strusie. Stara receptura z XVIII wieku!
10.00 - 18.00
Agencja Eventów Historycznych "Sarmata" prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich
10.00 - 18.00
Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej
SALA KOMINKOWA
11.00 - Aleksandra Zaprutko-Janicka "Okupacji o kuchni, czyli oni to naprawdę jedli!" – znakomita autorka książek historycznych opowiada o tym, co jedli powstańcy w okupowanej Warszawie i jak radzili sobie ludzie w najtrudniejszych czasach. Będzie m.in. o herbacie z marchwi i prostej zupie kminkowej. Zupa kminkowa dostępna przez cały dzień na stoisku Kuchni Rycerskiej Małgorzaty Bliskowskiej w zamkowej fosie
12.00 - Julia Cymbaluk, zwyciężczyni Master Chef Junior – kuchnia historyczna dla dzieci
13.00 - Leonard Marynowski – znany rekonstruktor kuchni historycznej opowiada o sosach i przyprawach z dawnych czasów. Po wykładzie degustacja!
14.00 - Konkurs na ciasto warowne – prezentacja zgłoszonych deserów (GLORIETTA)
14.30 - Joanna Mirecka "O obyczajności przy stole, a także o tym do czego przydaje się koc na eleganckim przyjęciu" – protokół dyplomatyczny w codziennym życiu. Przydatne warsztaty rozpoznawania sztućców, scenariusze eleganckich przyjęć sztuka sadzania gości przy stole, kłopotliwe potrawy i eleganckie toasty.
16.30 - Michał Śmielak "Śluby szlacheckie" – zwyczaje weselne i co trafiało na stół, poradnik dla tych, którzy może zechcą urządzić wesele w dawnym stylu.
18.00 - Ogłoszenie wyników konkursu na ciasto warowne.
3 maja 2018
DZIEDZINIEC GŁÓWNY
PIERNIKARNIA ŚLĄSKA - „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników - najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!
PIEKARNIA ZAMKOWA – wypiek podpłomyków dla najmłodszych
ROSYJSKA KUCHNIA POLOWA - Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.
WARSZTATY WYTWARZANIA OZDÓB Z MASY CUKROWEJ TRADYCJNYMI METODAMI – atrakcja dla dzieci, ale nie tylko! Dorota Boczyj uczy jak zrobić z lukru samochodziki, róże i pingwinki!
RESTAURACJA ZAMKOWA
8.00 - 22.00
Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau.
KAWIARNIA ZAMKOWA NA DZIEDZIŃCU
12.00 - 24.00
Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem
FOSA ZAMKOWA
Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej
10.00 - 18.00
Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy:
10.00 - 18.00
Agencja Eventów Historycznych "Sarmata" prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich
10.00 - 18.00
Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej
SALA KOMINKOWA
11.00 - Michał Śmielak "Z Zagłobą przy stole" – o kuchni szlacheckiej, mieszczańskiej i chłopskiej, trunkach, toastach. Ile posiłków jadł szlachcic, a ile mieszczanin. Czy chłop w niedzielę jadał rosół? Ile trwało szlacheckie wesele? Czym Sobieski wznosił toasty i kto umarł z przejedzenia. Kiedy zaczęto używać noża i widelca i czy szlachcicowi przystoi kroić chleb? Kto i dlaczego pił piwo? Czy dzieci miały cukierki i kto wymyślił lody.
12.00 - Julka Cymbaluk, zwyciężczyni Master Chef Junior – warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci
13.00 - Małgorzata Bliskowska "Historia bigosu, czyli jak zmieniały się potrawy w czasie wieków" – znana rekonstruktorka i jej potrawy dostępne przez cały festiwal w Fosie Zamkowej.
14.00 - Krzysztof Borda "Historia samowara i herbaty w Rosji" - poznacie nie tylko historię samowara, ale także karawan przemierzających pustynie Mongolii i wiele nieznanych faktów z czasów carskiej Rosji. Na stanowisku historycznym, dowiecie się także, co ma wspólnego but wojskowy z rozpalaniem samowara węglowego oraz będziecie mogli skosztować prawdziwego ,,czaju” z konfiturami.
15.00 - Michał Śmielak "Ziemniaki po szlachecku - każdy głupi to kupi" – czy dania serwowane dzisiaj we wszelkiego rodzaju karczmach, zajazdach i zamkach mają coś wspólnego z czasami renesansu i baroku? Omawiane takie przykłady jak bigos, placki ziemniaczane, kaszanka, żur z podaniem oryginalnych receptur.
PIERNIKARNIA ŚLĄSKA - „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników - najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!
PIEKARNIA ZAMKOWA – wypiek podpłomyków dla najmłodszych
ROSYJSKA KUCHNIA POLOWA - Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.
WARSZTATY WYTWARZANIA OZDÓB Z MASY CUKROWEJ TRADYCJNYMI METODAMI – atrakcja dla dzieci, ale nie tylko! Dorota Boczyj uczy jak zrobić z lukru samochodziki, róże i pingwinki!
RESTAURACJA ZAMKOWA
8.00 - 22.00
Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau.
KAWIARNIA ZAMKOWA NA DZIEDZIŃCU
12.00 - 24.00
Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem
FOSA ZAMKOWA
Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej
10.00 - 18.00
Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy:
- 11.00 POKAZ SPECJALNY! Nabijanie kurczaka do flaszy – pokaz przygotowania staropolskiej potrawy o dość kontrowersyjnym smaku
- 13.00 POKAZ SPECJALNY! Rozbicie kurczaka we flaszy, degustacja
- 15.00 POKAZ SPECJALNY LEONARDA MARYNOWSKIEGO: Jajko Beniowskiego, czyli jak oszukać zmysły i z wielu jaj kurzych zrobić jedno strusie. Stara receptura z XVIII wieku!
10.00 - 18.00
Agencja Eventów Historycznych "Sarmata" prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich
10.00 - 18.00
Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej
SALA KOMINKOWA
11.00 - Michał Śmielak "Z Zagłobą przy stole" – o kuchni szlacheckiej, mieszczańskiej i chłopskiej, trunkach, toastach. Ile posiłków jadł szlachcic, a ile mieszczanin. Czy chłop w niedzielę jadał rosół? Ile trwało szlacheckie wesele? Czym Sobieski wznosił toasty i kto umarł z przejedzenia. Kiedy zaczęto używać noża i widelca i czy szlachcicowi przystoi kroić chleb? Kto i dlaczego pił piwo? Czy dzieci miały cukierki i kto wymyślił lody.
12.00 - Julka Cymbaluk, zwyciężczyni Master Chef Junior – warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci
13.00 - Małgorzata Bliskowska "Historia bigosu, czyli jak zmieniały się potrawy w czasie wieków" – znana rekonstruktorka i jej potrawy dostępne przez cały festiwal w Fosie Zamkowej.
14.00 - Krzysztof Borda "Historia samowara i herbaty w Rosji" - poznacie nie tylko historię samowara, ale także karawan przemierzających pustynie Mongolii i wiele nieznanych faktów z czasów carskiej Rosji. Na stanowisku historycznym, dowiecie się także, co ma wspólnego but wojskowy z rozpalaniem samowara węglowego oraz będziecie mogli skosztować prawdziwego ,,czaju” z konfiturami.
15.00 - Michał Śmielak "Ziemniaki po szlachecku - każdy głupi to kupi" – czy dania serwowane dzisiaj we wszelkiego rodzaju karczmach, zajazdach i zamkach mają coś wspólnego z czasami renesansu i baroku? Omawiane takie przykłady jak bigos, placki ziemniaczane, kaszanka, żur z podaniem oryginalnych receptur.