Kawa To proste! Przewodnik kawosza

Kawa jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na świecie - dziennie wypija się około 2,25 miliarda filiżanek kawy! W Polsce średnie spożycie kawy na osobę wynosi około 3 kg rocznie, 80% z nas pije kawę regularnie, a 60% - co najmniej raz dziennie. Co jednak wiemy o kawie?


Okazuje się, że niewiele. A tymczasem kawa to nie tylko aromatyczny napój krzepiący nas każdego dnia, ale produkt o bogatej historii, kryjący w sobie różne smaki i różne sekrety. By je lepiej poznać, warto sięgnąć po przystępnie napisany i ładnie wydany przewodnik po świecie kawy, a takim jest bez wątpienia „Kawa To proste! Przewodnik kawosza” autorstwa Sébastiena Racineux i Chung-Lenga Trana.

Sébastien Racineu to trener baristów, laureat drugiego miejsca w konkursie French Brewers Cup w 2012 i 2014 roku oraz... nauczyciel przedmiotów ścisłych. Jest założycielem organizacji Espressologe specjalizującej się w sztuce espresso i delikatnych metodach ekstrakcji kawy. Chung-Leng Tran zaś to fotograf i barista, mistrz French Brewers Cup z 2012 roku.

Z książki tej dowiemy się, jak można parzyć kawę i dlaczego warto spróbować różnych sposobów zamiast ograniczać się do jednego, jaka temperatura parzenia będzie optymalna, co wpływa na smak kawy i co zrobić, by była jak najlepsza. Chcecie wiedzieć, jak namalować kwiatek na piance z latte? A może jak zrobić najlepsze espresso? Z tą książką wyzwania te zrealizujecie bez problemu. Poza samą kawą jest trochę i o ludziach z nią związanych, na przykład – o twórcach różnych sposobów czy metod jej przygotowywania.

Całość napisana z humorem i dystansem, dzięki czemu lektura jest łatwa i przyjemna. Warto również zwrócić uwagę na ilustracje, których rola wykracza tutaj poza ozdabianie i egzemplifikowanie treści. Są tutaj bowiem krótkie instrukcje obsługi, są humorystyczne fragmenty poradnicze i infografiki z ciekawostkami. Sprawcie sobie lub bliskim świetny prezent – książka spodoba się nie tylko kawoszom!




Egzemplarz recenzencki „Kawa To proste! Przewodnik kawosza” autorstwa Sébastiena Racineux i Chung-Lenga Trana otrzymaliśmy od Wydawnictwa Znak Koncept.