Wrocław w przewodniku Michelin

Wrocław – oficjalnie dołącza do prestiżowego przewodnika Michelin. Stolica Dolnego Śląska dołączy do Warszawy, Krakowa, Poznania i Trójmiasta jako piąta lokalizacja w Polsce. Pełne zestawienie restauracji rekomendowanych w tegorocznej edycji Przewodnika Michelin Polska ma zostać opublikowana 10 czerwca.

Przewodnik Michelin po raz pierwszy ukazał się we Francji na przełomie XIX i XX wieku jako praktyczny poradnik dla kierowców, mające również wspierać sprzedaż opon. Dziś Inspektorzy Michelin nadal na całym świecie posługują się tymi samymi kryteriami wyboru miejsc, które obowiązywały od od początku istnienia przewodnika. Ocenie podlegają jakość składników, harmonia smaków, opanowanie technik kulinarnych, osobowość szefa kuchni oraz konsekwencja – zarówno w menu, jak i na przestrzeni czasu.

Poza restauracjami Przewodnik Michelin będzie zawierał listę rekomendowanych hoteli, obejmującą najbardziej wyjątkowe i ekscytujące miejsca. Zestawienie obejmuje ponad 6000 hoteli z ponad 130 krajów o bardzo zróżnicowanym charakterze. Od designerskiego hotelu PURO Wrocław Stare Miasto, przez zapierające dech w piersiach widoki z 44. piętra w InterContinental Warszawa, po bajkowy Zamek Łeba malowniczo położony na brzegu morza. 

Inspektorzy Michelin podczas wizyty we Wrocławiu odkryli bardzo zróżnicowaną scenę gastronomiczną. Spacerowali po Starym Mieście – w tym Ostrowie Tumskim – podziwiając jego architekturę i wyjątkową atmosferę. Z zachwytem oglądali imponujący rynek oraz charakterystyczne zabytki, takie jak gotycki ratusz, Katedra czy Pałac Królewski.

Podczas swoich wizyt zwrócili uwagę na młodzieńczą energię miasta, która przyciąga zarówno mieszkańców, jak i turystów. Towarzyszy jej różnorodna i dumna z lokalnych tradycji scena kulinarna, która potrafi zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy – powiedział Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika Michelin. – Nasi anonimowi Inspektorzy spędzili czas, odkrywając to piękne i tętniące życiem miasto – z jego bogatą historią i nieoczywistym urokiem, który może niejednego zaskoczyć.

We wrocławskich restauracjach wpływy z regionu Dolnego Śląska wysuwały się często na pierwszy plan, a szefowie kuchni z dumą prezentowali lokalne produkty i przepisy. – Wrocław i Dolny Śląsk dołączyły do grona czterech polskich regionów, które znalazły się już w tej prestiżowej publikacji, z czego jestem niezmiernie dumny – powiedział Rafał Szmytke (MBA), prezes Polska Organizacja Turystyczna. – Bardzo się cieszę, że polska oferta kulinarna jest tak wysoko ceniona przez międzynarodowych turystów, ponieważ stwarza do wspaniałe możliwości promocji naszego kraju.

Choć nad wsparciem rozwoju wrocławskiej marki gastronomicznej Urząd Miejski Wrocławia pracuje od wielu lat, w ostatnim czasie nastąpiło wyraźne zintensyfikowanie działań w tym obszarze.  Z ponad 1000 punktów gastronomicznych, w tym przeszło 100 restauracjami w samym Rynku i 400 na Starym Mieście, miasto przyciąga nie tylko zabytkami, lecz także różnorodną kuchnią. Są to miejsca różnego typu, od street foodu poprzez centra gastronomiczne po restauracje z najwyższej półki - oferta kulinarna Wrocławia jest bogata i coraz bardziej rozpoznawalna w kraju i za granicą. Dziś w zasadzie każdy, niezależnie od gustu kulinarnego, znajdzie we Wrocławiu coś dla siebie. 

To, co wyróżnia wrocławską gastronomię, to jej wielokulturowość. Znajdziemy tu kuchnię włoską, meksykańską, koreańską, ukraińską, a także wiele innych – podkreśla Małgorzata Golak, dyrektor Biura Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia. – Te kulinarne wpływy harmonijnie współgrają z lokalną tożsamością, tworząc unikalną jakość, która przyciąga zarówno turystów, jak i samych mieszkańców. 

Silną stroną wrocławskiej sceny kulinarnej jest lokalność i sezonowość. Wiele restauracji współpracuje bezpośrednio z dolnośląskimi producentami, czego najlepszym przykładem jest projekt „Od pola na wrocławski stół”, promujący skracanie łańcuchów dostaw i zrównoważone podejście do gotowania. W ramach inicjatywy zorganizowano trzy edycje mini-targów, umożliwiających restauratorom bezpośredni kontakt z lokalnymi producentami żywności.

Wrocław rozwija również edukację gastronomiczną – projekt „Akademia Gastro” to cykl szkoleń dla osób chcących rozpocząć działalność w branży. Pierwsza edycja objęła 29 szkoleń prowadzonych przez 23 ekspertów, z których skorzystało 60 uczestników. Kolejna odsłona rusza już niebawem - 12 maja. Wrocław nie zapomina też o młodych talentach. Konkurs „Kulinarne Grand Prix Wrocławia”, którego pierwszą edycję wygrał Łukasz Budzik z restauracji Między Mostami, promuje lokalnych szefów kuchni i daje im realne możliwości rozwoju – jak staż w restauracji z gwiazdką Michelin w Szwecji. Druga edycja konkursu zakończy się w październiku 2025 roku.

Obecność Wrocławia w przewodniku MICHELIN to dowód, że nasza gościnność, kreatywność i otwartość znajdują odbicie również na talerzach. To wielki dzień dla wrocławskiej gastronomii i całego miasta, które nie boi się sięgać po najwyższe standardy – także w smaku – podsumował Jacek Sutryk, Prezydent Wrocławia. 


Materiał powstał na podstawie informacji Urzędu Miejskiego Wrocławia i Przewodnika Michelina.