Potwierdzeniem jej słuszności jest jakość wyrobów oferowanych przez Cukiernię Mrugała, do której ostatnio zajrzeliśmy na kawę. W Jeleniej Górze firma funkcjonuje od lat 90. XX wieku, jednakże początki działalności sięgają roku 1970. Wtedy to bowiem w Świerzawie Stanisław Mrugała założył mały zakład cukierniczy. Obecnie nieco się powiększył - zatrudnia ponad 40 pracowników i posiada dwa zakłady produkcyjne, unowocześnił też produkcję, ale jedno pozostało bez zmian: przepyszne wypieki.
Lokal przy ul. Długiej w Jeleniej Górze – bo to tam zawitaliśmy - to, jak często bywa w przypadku cukierni, połączenie sklepu z miejscem, do którego można wpaść na kawę. Klasyczny wystrój, ściana udekorowana dyplomami i fotografiami sprzed lat nie pozostawiają wątpliwości, że znaleźliśmy się w cukierni z tradycjami.
Siedząc przy stolikach, możemy podziwiać - stanowiące ucztę i dla oka, i dla podniebienia – rozmaite ciasta, ciasteczka, finezyjne torty i desery lub przyglądać się toczącemu się za oknem życiu spokojnej ulicy. Umili ten czas z pewnością filiżanka świeżej aromatycznej kawy oraz kawałek wyśmienitego ciasta. Polecamy klasyczne smaki: sernik i ciastko firmowe.
Te właśnie ciasta próbowaliśmy i bardzo nam smakowały. Sympatię naszą do lokalu spotęgowały smaczne kawy podane z ładnym wzorkiem. Być może tak się rozsmakujecie, że najdzie was ochota na więcej. Wtedy można wypieki kupić na wynos, ale też zamówić na przykład na rodzinną uroczystość. Ciasta na pewno zachwycą gości, zaś precyzyjnie wykonane wcale nie takie proste torty dla dzieci będą z pewnością ozdobą każdego kinderbalu.
Zdradzimy jeszcze, że pracownia cukiernicza znajduje się zaraz obok lokalu, dzięki czemu umieszczone za ladą słodkości są zawsze świeże. Gorąco polecamy na chwilę przepysznego zapomnienia!
Cukiernia i Piekarnia Mrugała
Jelenia Góra, ul. Długa 20
codziennie od 7 do 18, w soboty od 8 do 16, w niedziele od 10 do 16