Koktajle i ciekawa kuchnia | Ovo Bar&Restaurant | Wrocław


Kompleks OVO, który powstał we Wrocławiu między ulicami Juliusza Słowackiego a Podwale, wzbudza zainteresowanie. Jednych zachwyca futurystyczna architektura, inni uważają że jest to wręcz "gwałt" na stojącym obok historycznym budynku Poczty Głównej.


Nie o tym jednak chcemy pisać. Nas zainteresowała oczywiście ulokowana tam restauracja, szczególnie że szef kuchni, Piotr Apanel, pracował wcześniej w czterech restauracjach uhonorowanych gwiazdką Michelin, w tym w restauracji Gordona Ramsay’a w Londynie. Jak mówi – Menu skomponowaliśmy z najciekawszych dań nowoczesnej polskiej kuchni, jak również potraw inspirowanych wyrazistymi kulturami kulinarnymi, przede wszystkim śródziemnomorską. Wykorzystujemy tylko najświeższe produkty sezonowe i regionalne. Na filmach dostępnych poprzez kod QR w menu można zobaczyć, m.in. skąd pochodzą warzywa oraz pieczywo.


Jedną ze specjalności mają być tapas (w cenie 9 i 16 zł), m.in. ze śledziem marynowanym w oleju z siemienia lnianego, czarnymi ziemniakami lub serem ricotta. W karcie dań znajdziemy autorskie propozycje z interesującymi dodatkami, np. sezonowana polędwica wołowa podawana z pieczoną skorzonerą i boczniakiem mikołajkowym.


Nam bardzo spodobała się oferta dań, którymi wygodnie mogą dzielić wszystkie osoby przy stole. Sami bardzo często przy dużej karcie mamy problem z wyborem, a dzięki takiemu rozwiązaniu można spróbować więcej różnych rzeczy. Tu zwraca uwagę "Rybne trio", czyli tatar rybny z ogórkiem i cytrusami, ryba marynowana w dashi i grzybach, tempura z japońskim aioli i sałatką, a także krab w całości w stylu śródziemnomorskim.

Sporo można wybrać także spośród deserów. Ciekawy jest miodowy parfait podawany w wysokim kielichu z lawendowym biszkoptem, cytrynowym żelem i smażonym ryżem, czy palony krem custard (tradycyjny angielski sos waniliowy) podawany z musującymi owocami, lodami rabarbarowymi i orzechami.




A do deseru oczywiście najlepsze są koktajle. – Wybór mamy bardzo bogaty, a wielu z naszych koktajli, nie tylko autorskich, we Wrocławiu można spróbować tylko u nas. Z klasycznych ciekawy jest m.in. Seelback, stworzony na początku XX w. w hotelu Hilton w Louisville, na bourbonie, likierze pomarańczowym i szampanie. Z twistów polecam na przykład The Ovo & Out, koktajl na bazie rumu Havana Club 7 YO, likieru brzoskwiniowego i koniaku. Barman z detalami opowie o smakach i aromatach serwowanych koktajli – opowiada szef baru, Krzysztof Musielak.

OVO Bar&Restaurant znajduje się na parterze hotelu DoubleTree by Hilton Wroclaw, można korzystać również z wewnętrznego, otwartego patio budynku. Ceny w nie należą do najniższych, są utrzymane na poziomie cen wrocławskich restauracji z centrum miasta.



OVO Bar & Restaurant
Wrocław: Podwale 83 (apartamentowiec OVO)
od poniedziałku do czwartku od 6 do 1 w nocy, w piątki i soboty od 7 do 2 w nocy, w niedziele od 7 do 1 w nocy
100-150 miejsc