Ojczyzną pizzy są, jak wiemy, Włochy. Dokładniej zaś – niewielkie miasteczko portowe Gaeta, aczkolwiek ta w najbardziej znanej dzisiaj, klasycznej formie z mozzarellą, narodziła się w Neapolu. Tajemnicą najlepszej włoskiej pizzy jest… prostota. Cienkie ciasto o lekko chrupiącym spodzie, na którym umieszcza się starannie skomponowane naturalne składniki.
Dzisiaj, 9 lutego, danie to ma swoje święto. Świętujmy zatem – zapraszamy na pizzę!
|
Maestro / Świeradów-Zdrój |
Zaczynamy we Wrocławiu. W stolicy Dolnego Śląska obecnie najbardziej smakuje nam pizza w
Nel Parco – krucha, delikatna, na cienkim spodzie, z prostymi kompozycjami dodatków. Idealna. W dodatku pizzeria zlokalizowana jest tuż obok Parku Szczytnickiego, zaś przytulnie urządzone wnętrze zachęcająco mruga światłami świec i lampek do spacerowiczów zimą, a stosunkowo duży ogródek oferuje chwilę wytchnienia latem.
|
Nel Parco / Wrocław |
Z Wrocławia jedziemy do Świdnicy, do
Gusto Italiano. Już Wam zachwalaliśmy to miejsce, bo naprawdę warte polecenia – doskonała włoska kuchnia to, obok świetnych zup i pysznych past, równie doskonała pizza.
Okazuje się, że kuchnia włoska zawitała na dobre także do górskich kurortów. I tak na przykład stosunkowo niedawno otwarta w Szklarskiej Porębie restauracja
Retro (którą lubimy zwłaszcza za wystrój) oferuje poza szeregiem innych smacznych dań różne rodzaje pizzy strudzonym po wędrówkach górskimi szlakami turystom, a srebrnogórska
Stodoła właściwie na pizzę przede wszystkim stawia. Jest z niej zresztą znana – jeśli byłeś, turysto, w Srebrnej górze i nie jadłeś pizzy w Stodole, to tak naprawdę ta wizyta się nie liczy. Zdecydowanie przepis na tę pizzę odbiega od włoskiej klasyki, ale mimo to warto spróbować.
|
Stodoła / Srebrna Góra |
Podobnie jak serwowanej w znajdującej się w Lwówku Śląskim
Qchni Smaków, o której już Wam opowiadaliśmy i która wzbudziła u nas wiele ochów i achów. Pizza jest zdecydowanie jednym z częściej zamawianych dań i nic dziwnego, skoro jest niedroga, duża i bardzo dobra.
Równie dobra jak ta, którą w swojej restauracji oferuje znany naszym Czytelnikom
specjalista od współczesnej nowoczesnej kuchni uzdrowiskowej, Michał Koszycki. W
Maestro w Świeradowie-Zdroju zjecie na pewno zawsze pyszną pizzę z mnóstwem świeżych, dobrej jakości dodatków.
Jak się okazuje – dolnośląskie uzdrowiska mają w temacie pizzy wiele do powiedzenia.
|
La Nonna / Polanica-Zdrój |
Oto bowiem w Polanicy-Zdroju znajduje się restauracja
La Nonna, do której warto na pizzę się wybrać. Cienkie ciasto, dobrze skomponowane składniki, aromatyczne oliwy – pycha.
A zaraz obok – Kudowa-Zdrój. A w Kudowie –
Cudova Bistro, w którym znajdziecie pizzę taką, jak nigdzie indziej. Na przykład na razowym cieście, nieco inną niż standard, choć już właściwie nowy standard ustanawiającą. Klasyka zresztą także smaczna.
|
Cudova Bistro / Kudowa-Zdrój |
Do
Cudowa Bistro zaprosimy Was już w najbliższych dniach – wybieramy się bowiem sprawdzić, czy nic się nie zmieniło i czy nadal uśmiechnięta obsługa roznosi przepyszne pizze wśród szczelnie wypełniającego wnętrze (a latem i ogródek) tłumu gości.
Tymczasem – jedzcie pizzę i napiszcie, który lokal serwuje Waszą ulubioną!