Pomysłem na Nieinną było własne, wypiekane na miejscu pieczywo, które wykorzystywano zarówno do przygotowywania smacznych śniadań, jak i do przekąsek, idealnych do próbowania po południu i wieczorem jako dodatek do kieliszka wina lub kufla piwa. W ofercie było całkiem sporo różnych chlebów wypiekanych z mąki z Jordanowa i z młyna Skokowa, a także mnóstwo słodkich wypieków, jak rogale czy drożdżówki.
Przy znajdującym się na Więziennej lokalu otwierano w ciepłe dni ogródek, a więc można było zjeść śniadanie lub spotkać się przy winie z przyjaciółmi w otoczeniu urokliwych budynków wrocławskiego starego miasta. Ci, którzy czasu mieli mniej, mogli zakupione na miejscu chleby, chałki, drożdżówki czy rogale zabrać do domu. W zeszłoroczne wakacje piekarnia wyszła naprzeciw wszystkim, którzy kupowali pieczywo do domu i wystartowała z nowym projektem. Był to Chlebusik, czyli food-truck, który po wrocławskich osiedlach rozwoził pachnący chleb, bagietki, chałki, rogale i drożdżówki.
Przez długi czas Chlebusik był "opcją dodatkową", jednak, jak wszyscy doskonale wiemy, od prawie dwóch miesięcy nie możemy już pójść na śniadanie na miasto i w ten sposób Chlebusik stał się "produktem podstawowym". Po zakończeniu epidemii, jak zapowiada właściciel, Nieinna nie otworzy się już w tym samym miejscu, przeniesie się, aby działać razem z jego drugim lokalem, czyli Motylą Nogą. Teraz jednak w Motylej funkcjonuje tylko kuchnia, w której codziennie wypiekane są ogromne ilości pieczywa. Bo Chlebusik nie jest już tylko jeden - od marca kursują dwa dodatkowe, a czwarty przybył w kwietniu.
Obecnie Chlebusiki można spotkać na wrocławskich osiedlach według harmonogramu, który publikowany jest na Fecebooku. Codziennie każdy z samochodzików odwiedza 3 albo 4 miejsca i w każdym stoi od 60 do 90 minut czekając na klientów. A tych jest niemało, co chyba najlepiej świadczy o dobrej jakości produktów. Tak dobrych, że niejednokrotnie zdarza się, że niektóre ostatnie "miejsca postojowe" są odwoływane, bo wszystko wyprzedało się wcześniej.
Co można kupić w Chlebusiku? Przede wszystkich chleby wypiekane według tradycyjnych receptur. Poza zwykłym żytnim czy razowo-żytnim, są bochenki z rozmaitymi dodatkami - z morelą, z czarnuszką, z boczkiem i chili, z orzechami, z żurawiną, z suszonymi pomidorami i oliwkami, z chrzanem, z czosnkiem niedźwiedzim. Można też zakupić bułki żytnie i maślane, drożdżówki, a także - najbardziej przez nas ulubione - rogale z ciasta francuskiego dostępne w 4 wariantach na słodko - z nutellą, z różą, z kokosem, z białym makiem oraz wytrawne - z nadzieniem z pierogów ruskich. Te ostatnie polecamy na ciepło. Pycha!
Chlebusik
Wrocław: foodtruck (4), różne lokalizacje każdego dnia
codziennie między 11 a 17, sprzedaż tylko na wynos
cena chleba od 6 zł, rogal lub drożdżówka 6 zł
ostatnia wizyta: kwiecień 2020