Ale spróbujmy! Jeśli myślimy o wiośnie i jedzeniu, to przychodzą nam do głowy dwie rzeczy - nowalijki i... Wielkanoc. Zaczniemy od tego drugiego, bo prezentacji wielkanocnych w marcu zapowiada się na Dolnym Śląsku całkiem sporo.
Prezentacje stołów wielkanocnych w Pałacu Łomnica fot. Wojciech Głodek / Przystanek Dolny Śląsk |
A już w pierwszą marcową sobotę warto zajrzeć do Zgorzelca na Kaziukowy kiermasz w domu kultury. Zwyczaj organizowania rozśpiewanych i roztańczonych Kaziuków nawiązuje do odpustowych jarmarków odbywających się w Wilnie 4 marca, w dniu świętego Kazimierza. Ta stara, licząca już ponad czterysta lat tradycja, jest wciąż żywa, a Kaziukowe jarmarki odbywają się nie tylko w Wilnie, ale także w innych miastach Litwy.
Kaziuki w Wilnie, rok 1936 |
Kaziuki w Wilnie, rok 1939 |
Wśród atrakcji przygotowywanych na tę okazję będą występy artystyczne na folkową nutę oraz stoiska z wyrobami rękodzielniczymi i oryginalnym jedzeniem, pyszny żurek i prezentacje okolicznych stowarzyszeń, organizacji, grup partnerstwa lokalnego, gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych.
Widok na Bardo, w centrum Bazylika Nawiedzenia NMP fot. Piotr Weber |
Imprezą, która już na stałe wpisała się w przedwielkanocny kalendarz, jest organizowany już po raz dziewiętnasty Przegląd Tradycji Wielkanocnych Ziemi Kłodzkiej. Tym razem rawie dziewięćdziesiąt wielkanocnych stołów, a na nich świąteczne potrawy, wypieki, palmy wielkanocne czy tradycyjne pisanki przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich powiatu kłodzkiego będzie można obejrzeć w hali sportowej w Wilkanowie w gminie Bystrzyca Kłodzka już w drugą niedzielę marca. Nie zabraknie świątecznych wytworów z partnerskiego dla Bystrzycy Kłodzkiej czeskiego Usti nad Orlicą.
Bastion św. Jadwigi w Nysie / fot. Jacek Halicki (cc-by-sa) |
Trochę trudniej w marcu było nam znaleźć coś, co z Wielkanocą nie będzie miało nic wspólnego. Z ciekawą propozycją w pierwszy weekend wyszła Botanika Duszy. Lokal jest połączeniem herbaciarni, kawiarni i sklepu zielarskiego, chce promować zdrowotne właściwości ziół i innych produktów roślinnych. W najbliższą sobotę zaprasza na spotkanie z Kamilą Kwietnicką, autorką bloga kulinarnego "Roślinna", która przedstawi zdrowe zalety diety bezglutenowej. Spróbować będzie można past kanapkowych podanych do domowego bezglutenowego pieczywa oraz słodkich bezglutenowych pralinek.
W drugi weekend marca odbędzie się też pod wrocławską Halą Stulecia pierwszy w tym roku Mood4Food, czyli festiwal zyskujących coraz większą popularność foodtrucków. Jak zapewniają organizatorzy nie zabraknie porządnych burgerów, pysznych grillowanych potraw, meksykańskiego burrito i słowackiego langosza, świeżych soków i deserów czy pierogów z bardzo różnymi nadzieniami. Tym razem termin "uczty w plenerze" zbiega się z odbywającymi się w ten sam weekend targami motocyklowymi.
fot. Niklas Rhöse |