fot. BPUMW |
Tegoroczna edycja rozpocznie się w środę 31 maja Jarmarkiem produktów europejskich i regionalnych, podczas którego będzie można skosztować i kupić smakołyki z różnych zakątków Europy, w tym Dolnego Śląska.
W tym dniu rozpocznie się także Maraton Miejskiej Biblioteki Publicznej, czyli cykl działań kierowanych głównie do najmłodszych mieszkańców Wrocławia. Podczas maratonu w wybranych filiach MBP odbędą się m.in. spotkania z autorami książek kulinarnych dla dzieci, warsztaty muzyczne, warsztaty kulinarne, a także Nocny Smak Biblioteki, czyli nocleg, wspólna kolacja i śniadanie w bibliotece.
Również w środę 31 maja rozpoczną się Targi książek kulinarnych organizowane w znanej wrocławskiej księgarni Tajne Komplety. W klubie Proza natomiast odbędą się spotkania autorskie z Robertem Makłowiczem oraz innymi autorami książek poświęconych zagadnieniom kulinarnym. O swoich publikacjach opowiedzą m.in. Hanna i Paweł Lis oraz Paweł Suwała i Aleksander Baron. Wszystkie wydarzenia w tym dniu są bezpłatne.
Już w piątek 2 czerwca na pl. Solnym stanie podniebna restauracja Dinner In the Sky i zostanie z nami do 4 czerwca, a we wrocławskim Kinie Nowe Horyzonty wystartuje Filmowa "Europa na widelcu", czyli przegląd filmów o tematyce kulinarnej, który też potrwa do niedzieli. W programie m.in. "Charlie i fabryka czekolady", "Slow Food Story" czy "Uczta Babette". Bilety do nabycia w kasach kina.
Sobota 3 czerwca to główny dzień festiwalu. To właśnie w tym dniu wrocławscy szefowie kuchni dokonają prezentacji dań najbardziej charakterystycznych dla kuchni 17 krajów oraz... jednego miasta! Wyróżniony zostanie oczywiście Wrocław. Pełne menu znajdziecie w dalszej części tego wpisu.
Porcje degustacyjne będzie można otrzymać w zamian za zakupioną wcześniej w festiwalowych kasach cegiełkę. Tradycyjnie środki ze sprzedaży cegiełek przeznaczone zostaną na stypendia dla uczniów wrocławskiego gastronomika. Cena cegiełki niezmienna – 5 zł. Nowością w menu jest oznaczenie alergenów!
W tym samym dniu w Browarze Mieszczańskim rozpocznie się zlot food trucków i browarów Food o’clock & Beer o'clock Festiwal, który potrwa dwa dni. Będzie sporo atrakcji – wystawy, koncerty, warsztaty, zabawy dla dzieci i prawdziwa fiesta dla koneserów jedzenia z food trucków. Impreza jest bezpłatna.
W ramach festiwalu "Europa na widelcu" w piątek 2 czerwca w Sali Witrażowej budynku Starej Giełdy przy pl. Solnym 16 odbędzie się 2. edycja Wrocławskich Spotkań Nalewkowych. Po raz kolejny we Wrocławiu spotkają się pasjonaci i artyści tworzenia tych niezwykłych trunków. Inicjatywa zastąpiła odbywający się w poprzednich latach "Wrocławski Turniej Nalewek".
Wrocławskie Spotkania Nalewkowe to nowa propozycja otwartych, krótkich wykładów i spotkań warsztatowo-degustacyjnych dla mieszkańców Wrocławia i Dolnego Śląska na temat tradycji, historii nalewek, sposobu ich tworzenia, a także możliwość dyskusji i zadawania szczegółowych pytań mistrzom tego fachu. Uczestnicy będą mogli porozmawiać o różnicach oraz unikatowych cechach produktów do wytwarzania nalewek zależnych od regionu, w którym występują, ze szczególnym uwzględnieniem walorów Dolnego Śląska.
Po raz pierwszy we Wrocławiu wszyscy uczestnicy wydarzenia, czyli twórcy nalewek, goście specjalni oraz uczestnicy-obserwatorzy staną się "Wielką kapitułą dobrego smaku" i wyróżnią twórców najlepszych nalewek. Obecni otrzymają karty do głosowania, za pomocą których będą mogli oddać głos na autora najlepszych nalewek. Nad sprawnym przebiegiem głosowania oraz przeliczeniem głosów czuwać będzie Kapituła Dobrego Smaku powołana przez organizatorów. Karty do głosowania będą rozdawane przed rozpoczęciem spotkania. Podczas tegorocznej edycji Wrocławskich Spotkań Nalewkowych twórcy najlepszych trunków otrzymają dyplomy z tytułem Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych.
Wydarzenie dedykowane jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, których pasją jest tworzenie nalewek oraz zdobywanie wiedzy i doświadczenia w tym zakresie. Udział w spotkaniu jest bezpłatny. Warunkiem koniecznym udziału jest wcześniejsze zapisanie się na listę uczestników oraz, w przypadku zgłaszania nalewek do degustacji, wypełnienie specjalnej karty zgłoszenia. Zapisów i zgłoszeń można dokonywać drogą mailową na adres: polskaakademiasmaku@gmail.com lub michal@nmgmedia.pl, tel. kontaktowy: 607 236 256. Liczba miejsc jest ograniczona, a o wpisaniu na listę uczestników zadecyduje kolejność zgłoszeń.
Już po raz czwarty dolnośląscy producenci będą mogli pochwalić się swoimi wyrobami i zwrócić na nie uwagę wrocławian. W sobotę 3 czerwca w restauracji Akropolis – Tawerna, odbędzie się konkurs na "Najlepszy Smak Dolnego Śląska", w którym wyłonione zostaną regionalne produkty o najwyższych walorach smakowych, zapachowych i wizualnych. Lokalni producenci zawalczą o tytuł "Najlepszego Smaku Dolnego Śląska 2017" w dziewięciu kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, a także napoje (w tym alkohole).
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 3 czerwca na festiwalowej scenie. W zeszłym roku wśród zwycięskich przysmaków znalazły się m.in. wędzony karp milicki nadesłany przez Karczmę Ruda Żmigrodzka, konfitura z zielonych orzechów włoskich pani Heleny Malinowskiej oraz sok szparagowy marki Agrar Magnice.
AUSTRIA (Damian Jeleń):
Gefüllte Kalbsbrust – mostek cielęcy nadziewany mięsem i jarzynami podany z sałatką ziemniaczaną.
Gefüllter Paprika – papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną polana sosem pomidorowym. Heringssalat – sałatka śledziowa z ziemniakami.
BELGIA (Edward Jany):
Stoovlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku.
Cichorei op z'n Vlaams/Endives á la flamande – cykoria w szynce zapieczona z serem gruyère pod beszamelem.
Sjasliek met aardbei en asperges/Brochettes avec des fraises et aux asperges – szaszłyk z truskawek i szparagów polany czekoladą.
CHORWACJA (Piotr Zieliński):
Svinjska pisanica Stubica – mięso wieprzowe nadziewane śliwką serwowane z roladą chlebową.
Kukuruzna zlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera.
CZECHY (Agnieszka Hajbura-Michałowska):
Hovĕzi gulaš – gulasz wołowy na piwie.
Bramborová polévka – krem ziemniaczany.
FRANCJA (Henryk Pasternak):
Soupe à l'oignon – zupa cebulowa.
Tarte aux épinards – tarta ze szpinakiem.
Crème brûlée – zapiekany deser serwowany z truskawkami.
GRECJA (Servet Kovaci):
Μουσακάς (moussaka) – zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i mielonego mięsa wołowego.
Σπανακοπιτακια (spanakopitakia) – rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą podane z sosem tzatzyki.
Μπακλαβάς (baklava) – deser z miodem i orzechami.
HISZPANIA (Robert Grygiel):
Pollo en español – kurczak serwowany z pomarańczą.
Patatas alioli – smażone ziemniaki podane z sosem czosnkowym.
HOLANDIA (Sebastian Witkowski):
Hachee – potrawka z wołowiny podana z purée ziemniaczanym.
Gevulde koeken – ciastka z pastą z migdałów.
IRLANDIA (Damian Kogutiuk):
Pulled lamb – szarpana baranina marynowana w irlandzkiej whiskey podana w formie miniburgera.
Apple crumble – jabłka pieczone z cynamonem na kruszonych biszkoptach.
LITWA (Przemysław Bogucki):
Giros šaltsriubė – chłodnik na kwasie chlebowym.
Jautiena žemaitiškai su kugeliu – duszona wołowina podana z babką ziemniaczaną.
NIEMCY (Ołena Marciniak):
Rostbratwurst – kiełbaski norymberskie z zielonym sosem.
Bayrisch Kraut – kapusta kiszona po bawarsku.
Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana.
POLSKA (Grzegorz Pomietło):
Rolady wołowe
Gołąbki z białą kaszą gryczaną i grzybami
Sernik krakowski
PORTUGALIA (Adam Zieliński):
Caldo verde – zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą chorizo.
Bacalhau com natas – dorsz zapiekany pod beszamelem podany z ziemniakami.
Pastéis de nata (Pastéis de Belém) – kruche babeczki z masą jajeczną.
SŁOWACJA (Dariusz Łaźniewski):
Bryndzowé pirohy – pierożki z bryndzą.
Palacinky s syrom a malinami – naleśniki z serem i malinami.
SZWECJA (Daniel Makuch):
Bakad fläskkotlett – schab pieczony w miodzie podany z żurawiną.
Fiskfärsbullar – pulpety rybne w sosie z wędzonego łososia i świeżego koperku.
WĘGRY (Grzegorz Chmolowski):
Gulyás à la Székely – gulasz segedyński.
Hortobágyi húsos palacsinta – pikantne naleśniki.
Fahéjas meggyleves – chłodnik wiśniowy.
WŁOCHY (Dariusz Kulczycki):
Bruschetta – pieczywo z pomidorami, pesto, oliwkami i pudrem z prosciutto crudo.
Semifreddo – deser lodowy z sosem truskawkowym z martini rosato.
KUCHNIA WROCŁAWIA (Zbigniew Koźlik):
Filet z kaczki na salsie z buraka i śliwek
Piernik aromatyzowany herbatą lipową