Juz jutro w Jaworze rozpoczyna sie Święto Chleba i Piernika w Jaworze. Impreza ma już 20 letnią historię i swoją tradycję. To jedno ze smaczniejszych i bardziej aromatycznych wydarzeń w regionie.
Co nas czeka?
Mistrzowie piekarnictwa i cukiernictwa prezentować będą swoje wypieki, a na stoisku animacji piekarniczych będzie można się przyjrzeć prawdziwym dziełom sztuki. To właśnie tu powstają wspaniałe bochny, dziesiątki form i setki smaków, wypiekanych na oczach gości. Na stoiskach królować będą rozmaite gatunki pieczywa: chleby jasne, ciemne, pszenne, żytnie, orkiszowe, bez glutenu; rogale, bułki, bagietki, chałki; z dodatkami i posypkami. W roli głównej - chleb jaworski.
Swoje wyroby prezentować będą lokalni rzemieślnicy i rękodzielnicy. Nie zabraknie produktów i żywności ekologicznej, tj. miody, rzeźby, naczynia gliniane. Smakosze pierników również będą mieli, w czym wybierać. Zapach cynamonu i przypraw prowadził będzie wprost do Piernikowa - miejsca pełnego własnoręcznie tworzonych i ozdabianych pierników o finezyjnych kształtach i wybornym smaku. Palce lizać!
Piekarze i cukiernicy staną w szranki w konkursie na Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą, a jurorami będą zwiedzający. Poznamy też nazwisko kolejnego mistrza piekarnictwa, który być może setki kilometrów stąd codziennie serwuje swoim klientom polskie, smaczne pieczywo i zasługuje na tytuł Piekarza Roku.
Uczestnicy Święta kolejny raz staną się świadkami bicia rekordu na najdłuższy piernik w Polsce. Aktualnie piernik – rekordzista mierzy 51 m oraz 40 cm. W tym roku piernik ma być jeszcze dłuższy, smaczniejszy i bardziej aromatyczny, a z okazji przypadającej setnej rocznicy odzyskania przez Polskę Niepodległości, będzie mieć barwę biało-czerwoną.
(fot. Urząd Miejski w Jaworze)