Z biegiem Odry | Foccacia od Pizza Pany

Dzisiaj zostajemy we Wrocławiu i zapraszamy nad Odrę na Wyspę Słodową. Wprawdzie od 1 sierpnia można już tutaj bez przeszkód pić alkohol, jednak wyspowe bary na wodzie nadal mają się dobrze i póki co przyciągają gości. 

O „zacumowanych” przy Wyspie Słodowej barach wspominaliśmy już opisując wrocławskie plaże. Jest ich tutaj cztery, zaczynając od najbardziej znanej Barbarki, a dodatkowo naprzeciwko znajduje się jeszcze jeden punkt, najmłodszy, po drugiej stronie wody na Tamce. Barbarka pojawiła się na wyspie cztery lata temu, kolejne bary dołączały później.

Dziś wśród nich wyróżnia się – kolorami, ustawioną w donicach na „pokładzie” roślinnością i muzyką – Raj Bar. Przede wszystkim jednak w miejscu tym można się nie tylko czegoś napić (wybór za barem duży, piwo, wino, drinki i niealkoholowe napoje – jakie sobie tylko wymarzycie), ale i coś zjeść. A to jak na razie na Wyspie wyjątek, bo dotychczas oferowano tu tylko napitki, najwyżej z niewielkimi przekąskami w postaci orzeszków czy chipsów.




A w Raj Barze można zjeść coś całkiem dobrego, bo tym czymś jest focaccia od Pizza Pany. Tak, ekipa z Odra-Pany, która zadomowiła się nieopodal Mostu Uniwersyteckiego, jest też na Wyspie i pozwala całkiem dobrze zjeść. Foccacie pojawiły się tu podczas Specjałów Nadodrza. To kulinarne święto tej wrocławskiej dzielnicy organizowane dwa razy do roku.

 Podczas Specjałów Nadodrza szefowie kuchni okolicznych restauracji przygotowują dla wszystkich chętnych niewielkie zestawy degustacyjne. Są bardzo różne. Podczas ostatniej edycji, w pierwszy sierpniowy weekend, były to na przykład bułeczka z marynowanym w piwie boczkiem, popcorn z kurczakiem i coleslawem ze szklaneczką piwa albo kawałek słodkiego melona kantalupe z rozpływającym się w ustach plastrem prosciutto crudo di Parma DOP i kieliszkiem prosecco. Albo właśnie zaoferowana przez Pizza Pany foccacia z czarnuszką, mozzarellą, miksem grzybów i pietruszką.

Pizza Pany to także specyficzna miejscówka. Wywodzi się od kultowego wrocławskiego baru na terenie dawnych koszar policji Odra Pany. Od otwarcia lokalu nie upłynął jeszcze rok, a tworzą się do niego wieczorami niemałe kolejki. Pizzeria ulokowała się nieopodal mostu Uniwersyteckiego, jest więc miejscem, do którego można wpaść na coś konkretnego przed, po lub w trakcie piwa na Wyspie Słodowej. Pizze kosztują od kilkunastu do trzydziestu złotych i są wykonywane z dbałością o szczegóły z dobrej jakości składników.




Podobnie sprawa ma się z foccaciami, które spróbowaliśmy trochę przypadkiem. Rozglądając się za miejscem na wieczorny posiłek, nie braliśmy za bardzo pod uwagę Wyspy, bo dotychczas kojarzyła nam się tylko z możliwością pójścia na piwo. Jednak nic tak dobrze nie zaostrza apetytu, jak spacer. Stąd przed wyborem miejsca na kolację, wybraliśmy się na spacer na Wyspę. A tu niespodzianka!

Kilka rodzajów włoskiego przysmaku dostępne na wyciągnięcie ręki. Można spróbować klasyczną albo pikantną diavolo czy łagodną z grzybami. My polecamy zwłaszcza klasyczne wydanie – z rozmarynem i oliwkami. Palce lizać!

Raj Bar
Wrocław: Wyspa Słodowa 8 (koło mostku łączącego Wyspę Słodową i Wyspę Piasek)
od wtorku do niedzieli od 17 do 24, w piątki od 16, w weekendy o 12, w piątki i soboty do 3 w nocy
około 40-50 miejsc (stoliki, leżaki)
atmosfera swobodna, strój nieformalny, lokal na otwartym powietrzu
piwo od 9 zł, foccacia od 8 zł
ostatnia wizyta: sierpień 2018