W progu przywitał nas zapach pysznego jedzenia, który spotęgował wrażenie przytulności wykończonego drewnem wnętrza. Zajęliśmy miejsca na jednej z kilku znajdujących się wewnątrz drewnianych ław. Momentalnie zjawiła się obsługa i otrzymaliśmy – bardzo ładne zresztą – karty dań. W nich spora różnorodność, zarówno w zakresie smaków, jak i cen.
Wybraliśmy pierogi z kapustą i
grzybami oraz polecany tego dnia placek ziemniaczany z mięsnym gulaszem.
Pierogi były smaczne, miały idealny farsz – świeży, dobrze przyprawiony. Ciasto
było może nieco za grube, ale to niedociągnięcie rekompensował smak całości
okraszonej pysznymi skwarkami. Placek po węgiersku był znakomity. Przygotowany
na bieżąco (a nie odgrzewany, co jest niestety nadal jeszcze częstą praktyką w
naszych lokalach), z dodatkiem czosnku, dobrze przyprawiony, a do niego
przepyszny gulasz. Obok miękkiego i soczystego mięsa (wieprzowina) w sosie
pływały jeszcze grzybki.
Jako że był zimny i deszczowy
wieczór, postanowiliśmy nieco rozgrzać zziębnięte nosy i dłonie ciepłym
napojem. Zamówiliśmy grzane piwo, które w Kuźni Smaków również jest
niepowtarzalne. Podany w dużym kuflu z grubego szkła grzaniec był przepyszny, a
dodatkowo cieszył oko wyglądem (co możecie sprawdzić sami na umieszczonych na
blogu zdjęciach).
Nie była to nasza pierwsza wizyta
w Kuźni Smaków, ale jedzenie było jak zwykle na najwyższym poziomie oraz starannie
i ładnie podane. Ceny nie są wygórowane (chociaż zdarzają się dania znacznie
droższe od przeciętnej tutaj kwoty ok. 23 zł za obiad), a jedzenie naprawdę
smaczne, w dodatku nie czeka się na nie zbyt długo.
Bardzo dobra restauracja w samym sercu przepięknej Jeleniej Góry.
Kuźnia Smaku
Jelenia Góra, plac Ratuszowy 34
codziennie od 11 do 22