Nic więc dziwnego, że powodzeniem wielkim cieszą się u nas m.in. restauracje serwujące dania kuchni ukraińskiej. Jedną z nich jest Hortyca, zlokalizowana we Wrocławiu przy ul. Więziennej.
Jej nazwa nawiązuje do ukraińskiej wyspy – największej na Dnieprze, z której mieszkańcy tego kraju są bardzo dumni i dla których ma ona znaczenie niejako symboliczne, związane ze starożytnymi kultami. Tam bowiem stoi posąg starosłowiańskiego Chorsa, tam odnaleziono kamienny posąg skołockiej bogini z VII wieku p.n.e., tam też znajduje się kopiec - kurhan z czasów starożytnych.
Kierowniczką lokalu jest mieszkająca od kilku lat w Polsce Ukrainka, która, postanowiwszy zaznajomić mieszkańców miasta z prawdziwą ukraińska kuchnią, otworzyła niewielką restaurację, serwującą przepyszne, starannie przygotowywane dania. W menu mnóstwo smaków: pielmieni, solianka, buraczki po kozacku, czebureki, ale też – wydawałoby się: dobrze nam znane – barszcz ukraiński i gołąbki, smakujące jednak nieco inaczej niż te, które robimy w domu.
W karcie właściwie nie ma dania, którego byśmy Wam nie polecili. Spróbowaliśmy już wielu przysmaków, bo Hortyca jest położona wygodnie, w centrum miasta; w miejscu, które latem stosunkowo szybko staje się zacienione, dzięki czemu można uciec przed palącym słońcem i schłodzić się zimnym pysznym ukraińskim piwem lub kwasem chlebowym, zimą zaś - kusi przytulnym i ciepłym wnętrzem. Dekoracje – od tych dużych po najmniejsze fragmenty – nawiązują do Ukrainy, charakterystycznych dla tego kraju barw, wzorów i przedmiotów.
Porcje w Hortycy nie są specjalnie duże, ale w sam raz na obiad, ceny zaś adekwatne do wielkości i jakości posiłku. Do tego przyjazna atmosfera, miła i szybka obsługa – gorąco polecamy!
Hortyca
Wrocław: Więzienna 18/1
codziennie od 12 do 22
20-25 miejsc, ogródek letni 15-20 miejsc