Twierdza Smaków | Zamek Czocha

Szczupak z Pana Tadeusza, tort królowej Saby i Marii Antoniny, karp w pięciu gąszczach i kwaśna polewka ze Żmijowisk. To na mały głód. Podczas trzydniowej uczty w zamku Czocha na Dolnym Śląsku nie zabraknie też carskiej zupy na kaca, katalońskich pączków, pasztetu z orzechami, który uwielbiał Ernst Gütschow, przedwojenny właściciel Czochy oraz owoców w czekoladzie. 


 

Już po raz czwarty, od 25 do 27 czerwca 2021, bajkowy Zamku Czocha zamieni się w Twierdzę Smaków. To jedna z największych w Polsce imprez popularyzujących historię przez sztukę kulinarną minionych epok. Tym razem motywem przewodnim będą dania od średniowiecza do baroku, ale nie zabraknie również smaków bliższych naszym czasom. Tradycyjnie już przy wejściu do zamku stanie opryskliwa obsługa z baru pamiętającego czasy PRLu oraz kantyna polowa z grochówką i rosolnikiem. Restauracja Zamkowa przypomni racuchy z kwiatami i pierogi z podrobami. Nie zabraknie również dań dla odważnych, w zamkowej fosie będą czekać świeżo wędzone gęsie pipki, zapiekane uszy wieprzowe z serem w sosie szczypiącym oraz jabłka pieczone w piwie z makiem i chrzanem. 

Przez trzy dni goście Twierdzy Smaków będą mogli skorzystać także z bezpłatnych degustacji, warsztatów oraz zwiedzić jeden z najpiękniejszych polskich zamków. Czocha to wyjątkowy zabytek, pełen tajemnic i sekretnych przejść, malowniczo położony nad Jeziorem Leśniańskim. 

Codziennie w fosie

  • Ryby na kamieniu, ryby wędzone w dole ziemnym na hakach, podawane z gąszczami i saporami m.in. z piernika, zielonym isalszą pieprzną z XVIII w. 
  • Słodkości - pączki z szałwią, czyli „brugnes”z XIV wieku wg Tailleventa. Jadał je król Katalonii.
  • Marcepan z ziemniaków - przepis, który miał być wyrazem polskości w okresie zaborów. Zaborcy importowali bakalie, aby Polacy nie mogli ich kupować, kucharze robili więc taki erzac.
  • Gorące potrawy z kociołków - co godzinę coś nowego: m.in. gęsie pipki, mięsiwo w sosie kamelinowym, emplumeus jabłkowy z migdałami (przepis z XV w.), który gotował Chiquart jako wzmocnienie dla chorych, dla kontrastu słowiańskie jabłka pieczone w piwie z makiem i chrzanem, abulasta, czyli ziołowa jajecznica na słodko z jabłkami z XV wieku i wiele innych 
  • Limoniata i zupy rybne od słowiańszczyzny do XVIII w., jarzynka z pokrzywki z 1837 roku.
  • Polewki, breje i brejki słowiańskie gotowane w popiele.
  • Kutasiki i placki puri z gąszczami, sosami, przetwory kuchni dawnej.
  • Napoje: kwas chlebowy na mięcie i miodzie, którego początki sięgają IX wieku (Żmijowiska), wytwarzane od 200 lat w Gołogórach na Ukrainie, orszada (oranżada z migdałów), lemoniady i oranżady z kwiatów i ziół,
  • Dania z paleniska: mięsiwa wszelakie, ptaszki drobne z kosteczkami, bulwy, tykwy, pasternaki
  • Potrawy historyczne: świeżo wędzone gęsie pipki, bigosiki i limoniaty. Pieczony karp w pięciu gąszczach, (czyli na biało, czarno, zielono, żółto, w piernikach), pstrąg z dołu ziemnego w pokrzywach i kurdybanku, pieczenie ryb na patyku, pączki katalońskie, podpłomyki, miody pitne. 

Degustacje: 

  • Polewka pokrzywowa z zielenią różną i soczewicą – potrawa z IX wieku.
  • Zapiekane uszy wieprzowe z serem w sosie szczypiącym – tradycyjna receptura ze wschodnich rubieży Rzeczpospolitej z okresu od XVII do XIX wieku.
  • Żeberka cesarskie –historyczny przepis kuchni dworskiej. 

Czar „PRL-u” - powróćmy, jak za dawnych lat w zaczarowany barów świat:

Pierogi bryzgane, gołąbki, bigos, golona i piwo w kuflu. Pokaż dzieciom, jak wyglądało życie kulinarne w Polsce w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia. Do tego woda sodowa z prawdziwego saturatora. Do wyboru dwa syropy owocowe! 

Kantyna Polowa – tradycyjne dania wojskowej kuchni:

Wojskowa grochówka z kuchni polowej, „rassolnik na mięsie” –historyczna zupa z tradycyjnej kuchni rosyjskiej, wojskowa kawa zbożowa, codzienne wojskowe przysmaki. Wszystko na prawdziwym ogniu.

Winnica Jakubów 

Wyśmienite wina pochodzące z położonej pośród Wzgórz Dalkowskich wsi Jakubów oraz domowego wyrobu sery zaoferuje rodzinna firma, Winnica Jakubów. Oprócz tego codziennie opowieści o tradycjach i historii wina, pokazy związane z jego produkcją oraz degustacje. 

Kawiarnia historyczna: 

Tradycją Twierdzy Smaków są słodkości dedykowane różnym władczyniom. Jedliśmy już tort królowej Bony, ulubione ciasto Elżbiety II a także różany tor Marii Antoniny. W tym roku zapraszamy na luksusowe ciasto czekoladowe królowej Saby, Michaldy. Michalda żyła około 875 roku p.n.e. Znana jest z tego, że odwiedzała króla Salomona i opowiadała mu swoje wizje, które dotyczyły przyszłości świata. Poświęcony jej przepis zawiera m.in. także odrobinę rumu i migdały. Poza tym ciasta, ciasteczka naszych babć, prababć i królowych.

Prześlij komentarz

0 Komentarze