Piwo z gór | Browar Mariental | Szklarska Poręba

Jeszcze kilka lat temu znalezienie dobrego piwa w Szklarskiej Porębie graniczyło z cudem. Pomimo bliskości czeskiej granicy, nawet piwa od naszego południowego sąsiada trudno było uświadczyć. W niemal wszystkich lokalach oferowano wyłącznie piwo koncernowe najpopularniejszych marek. To się jednak zmieniło. Czeskie piwo jest w wielu miejscach, a od roku jest także piwo lokalne, szklarskoporębskie!

Oczywiście już wcześniej pojawiały się regionalne nawiązania, jak piwo Izerskie czy Walońskie, a ostatnio także Lager Karkonoski. Te dwa pierwsze, choć powstały we współpracy z dzierżawcą klimatycznej Stacji Turystycznej "Orle", pochodzą z wielkopolskiego Czarnkowa, to trzecie produkuje skądinąd znakomity, ale pochodzący z Bielawy browar rzemieślniczy Sowie. Obydwu browarom trochę daleko do Karkonoszy.

Od ubiegłego roku mamy jednak pierwszy browar funkcjonujący bezpośrednio w Szklarskiej Porębie. Trudno coś powiedzieć o tradycji piwowarskiej w Szklarskiej Porębie, ale w stolicy Karkonoszy, Jeleniej Górze w XIX wieku działało kilka browarów. Był na przykład Brau Gasse przy w istniejącej do dzisiaj kamienicy przy ul. Mrocznej 1, była piwiarnio-kawiarnia w nieistniejącym budynku przy dzisiejszej ul. Jeleniej. Pod szyldem Browarniczej i Słodowniczej Śląskiej Spółki Akcyjnej Odział Browar Jeleniogórski działał browar w okolicach dworca kolejowego. Karkonoski Browar Spółdzielczy działał w Cieplicach i reklamował swoje piwo jako produkowane z najlepszego słodu i chmielu w całej okolicy, przewyższające swym smakiem legendarne piwo od Konrada Kisslinga.

Tradycja browarnicza regionu jest zatem bogata i chociaż przez ostatnie dziesięciolecia wydawało się, że to wszystko jest już historią, to w ostatnich latach zaczynają pojawiać nowe lokalne koncepty. Jednym z nich jest Browar Mariental, który powstał nieco ponad roku temu przy działającej od około 30 lat restauracji "U Hochoła". Kieruje nim piwowar Michał Piotr Stępień. W tej chwili warzy pięć rodzajów piwa, wszystkie nawiązujące nazwami do najbliższej okolicy - Orle Pils, Szrenickie Pszeniczne, Wysoki Kamień Koźlak, Kamieńczyk American Pale Ale oraz Jakuszyckie Polskie Ale.




Orle Pils to piwo dolnej fermentacji o barwie jasnej, słomkowej. Ma smak słodowy, chmielowy, orzeźwiający, o wyczuwalnej goryczce. W zapachu wyczuwalny jest aromat chmielu oraz słodu. Piwo to otrzymało złoty medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych Kraft Roku 2021.

Szrenickie Pszeniczne to piwo górnej fermentacji o delikatnym smaku. Jest mętne, lekkie, deserowe, bez wyraźnej goryczki. W zapachu można wyczuć aromat pomarańczy i kolendry. To piwo we wspomnianym już konkursie zdobyło medal brązowy w kategorii Witbier. 

Wysoki Kamień Koźlak jest piwem dolnej fermentacji o charakterystycznej ciemnomiedzianej barwie i słodowym zapachu przypominającym zapach ciemnego pieczywa. Jest to piwo klarowne, długo leżakowane i mocne w smaku. W smaku wyczuwalna jest zbożowość, która łączy się z karmelowością i lekko owocowym tłem. Piwo ma niewielką goryczkę. 

Kamieńczyk Apa to piwo górnej fermentacji o barwie ciemnosłomkowej, trochę zamglonej. W smaku wyraźnie czuć goryczkę, cytrusy oraz słód. Piwo, dzięki chmieleniu na zimno, pachnie cytrusami.

Do czterech podstawowych smaków ostatnio dołączył piąty - Jakuszyckie Polskie Ale. Jest to piwo górnej fermentacji o barwie ciemnosłomkowej. Ma dość niską goryczkę. Piwo zostało skomponowane wyłącznie w oparciu o polskie chmiele (Marynka i Lubelski) oraz słody.

Wszystkie piwa można zamawiać w małym kuflu (400 ml) lub dużym (1 litr). Można je też nabyć w butelce na wynos. Za pierwszym razem polecamy jednak deskę degustacyjną, składającą się z czterech próbek po 125 ml każda. Można spróbować, a potem już zamówić odpowiedni kufel tego, które nam smakowało najbardziej. Można też zamówić coś do jedzenia, co i my zrobiliśmy odwiedzając restaurację, jednak jako że oferta gastronomiczna jest niemała, jest to już temat na osobny wpis.



Na koniec jeszcze o nazwie browaru. 

Mariental to dawna nazwa dzisiejszego Marysina, dzielnicy Szklarskiej Poręby, w której znajduje się browar i restauracja. Według legendy w 1578 roku osiedliła się tu uciekająca przed prześladowaniami religijnymi protestantka z Czech Maria Pluchova. W XVII wieku zaczęły przybywać kolejne grupy uciekinierów, a powstałą kolonię nazwano właśnie od imienia pierwszej osadniczki. Mariental nigdy nie stała się samodzielną wsią i zawsze była częścią Szklarskiej Poręby. Do dziś jest to willowa część Szklarskiej Poręby z pensjonatami i domami wczasowymi, która stanowi idealne miejsce do spaceru.

I już na zupełny koniec jeszcze coś dla wielbicieli gadżetów. Wszystkie piwa można zakupić na wynos w butelkach. W ofercie jest czteropak z kuflem z logo browaru!





Restauracja U Hochoła
Szklarska Poręba: ul. 1 Maja 11
z dworca autobusowego mniej niż 5 minut, z dworca kolejowego schodami w dół i dalej w dół ul. Granitową, potem ul. Jedności Narodowej i ul. 1 Maja
codziennie od 12 do 21, w piątki i soboty do 22
70-100 miejsc
piwo lane - 12 zł (400 ml), 17 zł (4 x 125 ml), 24 zł (1 litr), piwo butelkowe - 14 zł (500 ml), 50 zł (4 x 500 ml), kufle z logo browaru - 15 zł (125 ml), 20 zł (400 ml), 25 zł (1 litr)
ostatnia wizyta: marzec 2022