Po dwóch latach przerwy związanej z pandemią na wrocławski rynek wróciło kulinarne święto Wrocławia – festiwal Europa na widelcu 2022. Już od zeszłego piątku można próbować specjalnego, inspirowanego europejską kuchnia menu w kilkunastu wrocławskich restauracjach, a wczoraj ruszył Jarmark Dolnośląskich i Europejskich Produktów, na którym można kupić wyjątkowe, oryginalne smakołyki pochodzące z regionu Dolnego Śląska i najdalszych zakątków Europy.
- Europa na widelcu od początku była pomyślana jako radosna celebracja rocznicy wolnych wyborów 4 czerwca - mówi Robert Makłowicz, pomysłodawca festiwalu i zarazem prowadzący jego kolejne edycje. - We Wrocławiu festiwal kojarzył mi się zawsze z normalnością - bardzo jej potrzebujemy szczególnie dzisiaj. W tym roku mieszkańcy i nie tylko spotkają się przy wspólnym stole w myśl hasła: „Apetyt na dobre relacje. Wspólny posiłek, jednoczy, cieszy i godzi”, ponieważ rok 2022 jest we Wrocławiu Rokiem Dobrych Relacji.
W restauracji Breslauer można spróbować specjalnego menu złożonego z Hekele (siekany śledź, żółtko, grzybek marynowany, kapary, ogórek kiszony, cebula, olej słonecznikowy, musztarda, pieprz zielony, pieczywo), Bigosu Wrocławskiego (czerwona kapusta, trzy gatunki mięs, jabłko, rodzynki, czerwone wino, pieczywo) i Kiełbasy Wrocławskiej (swojska grillowana kiełbasa, musztarda, pieczywo). Za zestaw zapłacimy 50 zł, a za każde danie osobno - 19,50 zł.
Podobną przystawkę - czyli Hekele - można zjeść także w Restauracji Wrocławskiej. Do tego jako danie główne przewidziano Śląskie Niebo z kluskami wrocławskimi, a na deser pierożki z belgijską czekoladą, kwaśną śmietaną i owocami sezonowymi. Tu również za zestaw zapłacimy 50 zł, a za każde danie osobno - 19,50 zł.
Art Hotel zaprasza natomiast na obiad złożony z zupy z pokrzywy ze szparagami, pierogów z twarogiem szparagami i amarantusem oraz policzków wieprzowych duszonych w cydrze z truskawkami i warzywami korzeniowymi. Zestaw kosztuje 80 zł.
Cafe de France oferuje natomiast na przystawkę za 14 zł chłodnik pomidorowo-truskawkowy, jako danie główne za 32 zł do wyboru tagliatelle z łososiem wędzonym, śmietaną z bobu, pietruszką i pieprzem zielonym lub sałatkę ze szpinakiem, arbuzem, truskawkami, tofu, miętą i grzanką, zaś na deser suflet czekoladowy z bezą i lodami za 26 zł. W zestawie (danie główne do wyboru) zapłacimy 52 zł.
Pozostałe lokale oferujące specjalne menu na Europę na widelcu 2022 to: Ida, Pod Papugami, Bernard, Soczewka, Umami, Masala, Browar Stu Mostów na Świdnickiej, Przystań & Marina i Pod Przykrywką.
W piątek, 3 czerwca 2022 w Sali Witrażowej budynku Starej Giełdy na wrocławskim Placu Solnym spotkają się miłośnicy nalewek i odkrywania oryginalnych receptur. Wszyscy, którzy amatorsko tworzą własne nalewki mogą wziąć udział w konkursie, w którym do zdobycia jest tytuł Mistrza Dobrego Smaku. Wystarczy zgłosić się, wypełniając formularz i dostarczyć nalewkę (minimum 2 próbki o pojemności 500 ml każda) do budynku Starej Giełdy - korespondencyjnie lub w dniu konkursu. Organizatorem konkursu Mistrz Dobrego Smaku i Wrocławskich Spotkań Nalewkowych jest Jan Babczyszyn z Polskiej Akademii Smaku
Następnego dnia zaś tradycyjnie już odbędzie się konkurs na Najlepszy Smak Dolnego Śląska. Producenci i wytwórcy lokalnych, dolnośląskich produktów będą rywalizować w kilku kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, napoje (w tym napoje alkoholowe) i inne. Kapituła, która zbierze się w restauracji "Akropolis Taverna" będzie oceniać je pod względem walorów smakowych, zapachowych i wizualnych. Konkurs jest organizowany przez Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku oraz Wydział Promocji Miasta i Turystyki Urzędu Miejskiego Wrocławia przy wsparciu Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej i Culinary Hertiage Europe.
W poprzedniej edycji konkursu tytuł "Najlepszy Smak Dolnego Śląska" otrzymali m.in.: "Koziołkowo" Gospodarstwo Rolne Piotr Hupało z Holendrów za ser Fettina z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim, Stawy Milickie z Rudy Sułowskiej za paprykarz z ryb słodkowodnych, Pasieka "Zuzia" z Domaszkowa za miód lipowy z propolisem, Michał Sznajder Przetwórnia Warzyw Gospodarstwo Rolne "Kiszone warzywa" z Doliny Baryczy ze Żmigrodu za główkę kapusty kiszonej w całości, kiszone buraczki tarte, rzodkiewkę kiszoną, sok z kiszonej kapusty czerwonej, sok z kiszonych buraczków.
W sobotę również odbędzie się wielki finał festiwalu, czyli europejska biesiada. Będzie to doskonała okazja, aby zasmakować w kuchni 12 krajów Europy, w tym Polski i Ukrainy. Dochód z cegiełek o wartości 10 zł, za które będzie można spróbować wybranych potraw (1 cegiełka = 1 potrawa), zostanie przeznaczony na wsparcie i rozwój talentów najzdolniejszych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
- Europa na Widelcu, to przede wszystkim wrocławskie święto spotkania - mówi Radek Michalski, dyrektor Wydziału Promocji Miasta - w sercu miasta, na wrocławskim Rynku spotykają się mieszkańcy, turyści, kucharze. Dobra kuchnia jest jedną z okazji do tego spotkania, a zarazem inauguracją sezonu turystycznego. Bardzo nam Europy na widelcu brakowało przez lata pandemii. Dziś cieszymy się, ze wraca a wraz z nią, jak wierzymy, także turystyczna normalność.
Czego można spróbować?
BUŁGARIA – Grzegorz Chmolowski- Таратор (tarator) – chłodnik ogórkowy, danie wegetariańskie
- Пълнен пипер (czuszka biurek) – panierowana papryka faszerowana serowym nadzieniem, danie wegetariańskie
- Кебачета с лютеница (kebaczeta z lutenicą) – grillowane mięso mielone w kształcie kiełbaski podane z pikantną pastą
CHORWACJA – Piotr Zieliński
- Kroštule (kvarnerskie faworki), danie wegetariańskie
- Crni rižot od sipe s kožicama – czarne risotto owocami morza
CZECHY – Przemek Bogucki
- Hovezi gulas z houskové knedlíky – gulasz wołowy z knedlikiem
- Česneková polévka s krutony – zupa czosnkowa z grzankami
GRECJA – Kacper Dyś
- Μουσακάς (moussaka) – zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i mielonego mięsa wołowego
- Σπανακοτυρόπιτακια (spanakotyropitakia) – pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i serem feta, danie wegetariańskie
FRANCJA – Ryszard Konieczka
- Pâté de foie de poulet – pasztecik z kurzych wątróbek
- Soupe à l'oignon – zupa cebulowa, danie wegetariańskie
- Crème brûlée aux asperges – crème brûlée ze szparagami, danie wegetariańskie
WŁOCHY – Rafał Kasprzycki
- Lasagne bolognese – lazania z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
- Spaghetti pomodoro – spaghetti z pomidorami, danie wegetariańskie
HISZPANIA – Tomasz Sochacki
- Paella Vallenciana – danie jednogarnkowe: ryż z mięsem z królika, krewetkami i kurczakiem
- Gazpacho – zupa z surowych warzyw podawana na zimno, danie wegańskie
- Churros – ciastka ptysiowe z sosem czekoladowym, danie wegetariańskie
NIEMCY – Marcin Korczak
- Currywurst mit Spätzle – kiełbasa curry z kluskami
- Berliner Kartoffelsuppe – zupa krem z ziemniaków
POLSKA, kuchnia dolnośląska – Grzegorz Pomietło, Zbigniew Koźlik
- Zupa z młodej pokrzywy ze szparagami, danie wegetariańskie
- Policzek wieprzowy z cydrem
- Pieczony schab z musem z derenia i rabarbaru
- Pierogi ze szparagami, danie wegetariańskie
POLSKA, kuchnia vege – Katarzyna Gubała, Arkadiusz Dziakowski
- Chłodnik na kiszonej rzodkiewce i liściach zero waste, danie wegańskie
- Smalec z fasoli na pajdzie chleba z kiszonym ogórkiem, danie wegańskie
UKRAINA – Daniel Makuch, Edward Jany
- Солянка (solianka) – gęsta zupa na mięsnym wywarze
- Крученики з капустою (kruczenyky z kapustoyu) – zraziki wieprzowe nadziewane kapustą i boczkiem z warzywami
- Голубці з гречкою і м'ясом (holubtsi) – gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem z sosem grzybowym
- Курячий шашлик з овочами – szaszłyk drobiowy z warzywami
WĘGRY – Damian Jeleń
- Gesztenyepure – krem z kasztanów, danie wegetariańskie
- Hortobagyi palacsinta – pikantne naleśniki z kurczakiem
- Töltött paprika – papryka faszerowana mięsem mielonym
DESERY EUROPEJSKIE – Dariusz Kulczycki, Karol Kuc
- Crème brûlée - crème brûlée z owocami leśnymi i brązowym cukrem
- Semifreddo - deser lodowy z gruszką i krokantem migdałowym
- Mousse au chocolat - mus czekoladowy z puree mango i owocami granatu
- Panna Cotta - deser ze śmietanki serwowany z jeżyną i maliną
- Beza Pavlova - beza z kremem mascarpone i truskawkami w Campari