Featured

12/recent

Wrocławskiej kapusta po wrocławsku we Wrocławiu

Jesień, za oknem deszcz, gałęzie drzew uginające się pod siłą wiatru, a temperatura nie rozpieszcza... W taki dzień do wyjścia z domu zachęcić nas może tylko coś wyjątkowego. Na przykład - dobry obiad! 

A gdzie taki zamówimy? W niejednym zapewne miejscu, wśród nich zaś z pewnością znajdzie się Wrocławska. Ten gastropub ze stolicy Dolnego Śląska oferuje wiele różnych dań, na przykład takie tradycyjne, jakie bardzo lubimy i do jakich jesteśmy przyzwyczajeni przez babcie i mamusie, ale też takie nieco dziwne, których jeszcze nie jedliśmy.

My, jako miłośnicy tych pierwszych, polecamy do spróbowania pysznych pierogów ruskich, które wyróżniają się bardzo dobrym farszem. Ponadto również bigosu: tego staropolskiego, i tego wrocławskiego - tak jeden, jak i drugi smaczny, aromatyczny i sycący. W wersji staropolskiej serwowany w chlebowym "pojemniczku". Pycha!

A bigos wrocławski? Jest nietypowy, bo z czerwonej kapusty. I jest to tradycyjna potrawa pochodząca z przedwojennego Wrocławia. Nazwa "bigos" nie jest oczywiście oryginalną, ale nadaną dopiero współcześnie, bo jeśli jest kapusta i jest mięso, to jak o takiej potrawie może pomyśleć Polak? W Breslau bigos wrocławski nazywano Breslauer Rotkraut, co można przetłumaczyć wrocławską kapustę czerwoną.

Grzegorz Sobel w swojej książce o historii kuchni Wrocławia podaje następujący przepis na tę popularną w XIX wieku potrawę:

Poszatkować dwie małe główki czerwonej kapusty, dodać szklankę wody, pół kostki masła, sok z półtorej cytryny, 100 g rodzynek, 0,5 kg grubo pokrojonych słodkich jabłek, 4 łyżki cukru, 3 łyżeczki maggi, 1 łyżeczka octu winnego. Dusić 1,5 godziny pod przykryciem, w razie potrzeby podlewać wodą. Po ugotowaniu dodać soli i pieprzu do smaku. Kto nie może się obejść bez mięsa, może dodać kawałek kiełbasy, wołowiny lub wieprzowiny pokrojonej w kostkę. 

A wracając do Wrocławskiej. Co do picia?

Na przykład wrocławskie piwo (te z browaru Stumostów), ale przy takiej słocie i szarości serca rozgrzeje grzane wino z przyprawami i ćwiartką pomarańczy, świetnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje! Polecamy!







Wrocławska Gastropub
Wrocław: ul. Szewska 59-60
codziennie od 12 do 22, 20-25 miejsc, ogródek letni 10-12 miejsc, ubiór nieformalny
przystawki od 12 zł, zupy od 14 zł, dania główne od 19 zł, desery od 10 zł
kawa od 7 zł, herbata od 8 zł, piwo od 10 zł

Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.