Sposób na pandemię | Chlebusik | Wrocław

Pamiętacie piekarnio-winiarnię Nieinna we Wrocławiu? Można tu było nie tylko zakupić dobre pieczywo, ale także zjeść pyszne śniadanie. I była to oferta nie tylko dla rannych ptaszków, ale także dla śpiochów, bo śniadania serwowano aż do godziny 14.

Pomysłem na Nieinną było własne, wypiekane na miejscu pieczywo, które wykorzystywano zarówno do przygotowywania smacznych śniadań, jak i do przekąsek, idealnych do próbowania po południu i wieczorem jako dodatek do kieliszka wina lub kufla piwa. W ofercie było całkiem sporo różnych chlebów wypiekanych z mąki z Jordanowa i z młyna Skokowa, a także mnóstwo słodkich wypieków, jak rogale czy drożdżówki.

Przy znajdującym się na Więziennej lokalu otwierano w ciepłe dni ogródek, a więc można było zjeść śniadanie lub spotkać się przy winie z przyjaciółmi w otoczeniu urokliwych budynków wrocławskiego starego miasta. Ci, którzy czasu mieli mniej, mogli zakupione na miejscu chleby, chałki, drożdżówki czy rogale zabrać do domu. W zeszłoroczne wakacje piekarnia wyszła naprzeciw wszystkim, którzy kupowali pieczywo do domu i wystartowała z nowym projektem. Był to Chlebusik, czyli food-truck, który po wrocławskich osiedlach rozwoził pachnący chleb, bagietki, chałki, rogale i drożdżówki.



Przez długi czas Chlebusik był "opcją dodatkową", jednak, jak wszyscy doskonale wiemy, od prawie dwóch miesięcy nie możemy już pójść na śniadanie na miasto i w ten sposób Chlebusik stał się "produktem podstawowym". Po zakończeniu epidemii, jak zapowiada właściciel, Nieinna nie otworzy się już w tym samym miejscu, przeniesie się, aby działać razem z jego drugim lokalem, czyli Motylą Nogą. Teraz jednak w Motylej funkcjonuje tylko kuchnia, w której codziennie wypiekane są ogromne ilości pieczywa. Bo Chlebusik nie jest już tylko jeden - od marca kursują dwa dodatkowe, a czwarty przybył w kwietniu.

Obecnie Chlebusiki można spotkać na wrocławskich osiedlach według harmonogramu, który publikowany jest na Fecebooku. Codziennie każdy z samochodzików odwiedza 3 albo 4 miejsca i w każdym stoi od 60 do 90 minut czekając na klientów. A tych jest niemało, co chyba najlepiej świadczy o dobrej jakości produktów. Tak dobrych, że niejednokrotnie zdarza się, że niektóre ostatnie "miejsca postojowe" są odwoływane, bo wszystko wyprzedało się wcześniej.

Co można kupić w Chlebusiku? Przede wszystkich chleby wypiekane według tradycyjnych receptur. Poza zwykłym żytnim czy razowo-żytnim, są bochenki z rozmaitymi dodatkami - z morelą, z czarnuszką, z boczkiem i chili, z orzechami, z żurawiną, z suszonymi pomidorami i oliwkami, z chrzanem, z czosnkiem niedźwiedzim. Można też zakupić bułki żytnie i maślane, drożdżówki, a także - najbardziej przez nas ulubione - rogale z ciasta francuskiego dostępne w 4 wariantach na słodko - z nutellą, z różą, z kokosem, z białym makiem oraz wytrawne - z nadzieniem z pierogów ruskich. Te ostatnie polecamy na ciepło. Pycha!





Chlebusik
Wrocław: foodtruck (4), różne lokalizacje każdego dnia
codziennie między 11 a 17, sprzedaż tylko na wynos
cena chleba od 6 zł, rogal lub drożdżówka 6 zł
ostatnia wizyta: kwiecień 2020