Brajt | Wrocław

Chcąc wybrać się na obiad we Wrocławiu, możemy mieć problem z wyborem lokalu. Jest ich bowiem tak wiele... Kuchnia polska i niepolska, tradycyjna i na wskroś nowoczesna, przewidywalna i zaskakująca – do wyboru, do koloru!

My dzisiaj chcemy zaprosić do Brajta – niewielkiego lokalu, który znajduje się przy ul. Odrzańskiej.

Brajt ma swój klimat, który można polubić. Trochę PRL-u, trochę wprowadzonej ostatnio nowoczesności. Spotkać można tutaj przedstawicieli wrocławskiego środowiska naukowego, studentów i turystów. Część z nich przychodzi tylko na piwo, większość – by szybko zjeść z reguły przyzwoity obiad.

Od dawien dawna Brajt chwalił się pierogami, aczkolwiek naszym zdaniem nie są one popisowym daniem. Polecić można ser smażony w zestawie z frytkami i surówką oraz placki (i tu zaznacza się specyfika lokalu: dostępne jedynie w środę) – ze śmietaną lub po węgiersku.

W karcie ponadto szereg dań polskiej kuchni – kotlet, gołąbki, barszcz czysty lub z kołdunami, także z krokietem, golonka... Ostatnie miesiące przyniosły w lokalu nieco zmian – w wystroju, wyglądzie karty i kompozycji dań. Wprowadzono także do menu sałatki.

Siłą lokalu jest miła obsługa i niewygórowane ceny. Minusem – fakt, że nie można płacić kartą. Ale to tylko przydaje Brajtowi uroku.




Wrocław: ul. Odrzańska 18-19, codziennie od 10 (do ostatniego klienta)