Piekarnia Cukiernia Anna i Grzegorz Baran | Złotoryja

Złotoryja w historii znana jest między innymi z walk, jakie stoczyły się tutaj w sierpniu 1813r., kiedy to 22 dnia tego miesiąca wojska napoleońskie zatakowały miasto, którego w następnym dniu zacięcie broniły w walkach pod Wilczą Górą wojska koalicji prusko – rosyjskiej. Najsłynniejsza jednak była bitwa pod Kaczawą (26 sierpnia 1813 roku), o której rozegraniu zadecydował marszałek McDonald. Sztab francuski rezydował wówczas w usytuowanej w Rynku "Karczmie pod Pelikanem".

Dzisiaj o tamtych wydarzeniach i o samej karczmie przypomina umieszczona na ścianie zewnętrznej budynku tablica, a dodatkowo – wiszące wewnątrz ścienne grafiki. Zobaczyć je ma możliwość każdy, kto zawita do Złotoryi, bo i dzisiaj można w tym miejscu posilić się przed zwiedzaniem lub zregenerować siły po odbytej już wędrówce.

Jednak nie zamówimy piwa, wina i mięs, a znakomitą kawę i absolutnie przepyszne słodkości. Cukiernia – kawiarnia, która mieści się dzisiaj pod numerem 4 przy rynkowym placu, oferuje nam przeróżne rodzaje serników, ciasta z makiem, tarty z owocami, babeczki, drożdżówki oraz lody.

My polecamy sernik chałwowy, którego próbowaliśmy w pierwszy - jakże jeszcze letni, choć według kalendarza już jesienny – październikowy weekend. Jako piekarnia lokal ma także w ofercie pieczywo – być może niektórych zamiast serniczka skusi raczej świeża, chrupiąca bułeczka

Wewnątrz dość sporo miejsca do siedzenia, w ciepłe dni można również skorzystać z wystawionych przed lokalem stolików i smakując kawę i dodatki podziwiać złotoryjski Rynek, dumając nad losami tego urokliwego miasteczka. Zachęcamy do odwiedzin!






Złotoryja, Rynek 4: codziennie od 5:30 do 20, w soboty do 15, w niedziele od 14